13 mei 2024

Inzameling van frituurvet biedt financiële en milieuvriendelijke kansen

In de voortdurende strijd tegen milieuvervuiling en onnodige kosten, speelt de inzameling van gebruikt frituurvet een steeds belangrijker rol. Scouting Heesch, dat al sinds 2013 aan de inzameling doet, laat zien hoe duurzaam ondernemen en gemeenschapsfinanciering hand in hand kunnen gaan.


Gebruikt frituurvet, vaak een afvalproduct van zowel huishoudens als bedrijven, vormt niet alleen een potentieel milieurisico wanneer het onjuist wordt afgevoerd, maar ook een onderschatte bron van inkomsten en energie. Volgens recente gegevens wordt jaarlijks in Nederland maar liefst 5 miljoen liter frituurvet gebruikt, waarvan een aanzienlijk deel onbedoeld in het riool belandt. Deze ongewenste afvalstroom kost de gemeente en waterschappen gezamenlijk zo’n 30 miljoen euro per jaar aan verwerkingskosten.


De inzameling van frituurvet door Scouting Heesch biedt daarvoor een oplossing. Het vet wordt gerecycled tot biobrandstof en plastic, wat niet alleen bijdraagt aan het verlagen van CO2-emissies, maar ook significante financiële voordelen biedt. "Voor elke volle container die we inleveren, ontvangen we een vast bedrag dat direct ten goede komt aan onze gemeenschapsactiviteiten, zoals kampen en bijeenkomsten," legt Thomas van Nistelrooij, coördinator van de inzameling uit.


Scouting Heesch nodigt daarom iedereen uit om gebruikt frituurvet in te leveren in de speciaal daarvoor bestemde gele containers bij scoutinggebouw De Elleboog of bij lokale partner Jumbo Wiegmans. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen via frituurvet@scoutingheesch.nl.